L’Aprenentatge cooperatiu a l’educació Física

Què és l’aprenentatge cooperatiu?

Treballant cooperativament

L’aprenentatge cooperatiu com la metodologia educativa que es basa en el treball en grups, generalment petits i heterogenis, en els quals els alumnes treballen amb els seus companys/es per tal de millorar el seu propi aprenentatge i els dels demés.

És important destacar no és el mateix l’aprenentatge cooperatiu que el treball en grups, ja que en l’aprenentatge cooperatiu cada individu és responsable també dels seus companys/es i no només d’ell mateix. És important destacar que perquè existeixi una situació real d’aprenentatge cooperatiu no n’hi ha prou en conformar grups i dir-los-hi que s’ajudin per assolir un determinat objectiu. És més, diferents autors han estudiat alguns efectes i conductes contraproduents que es podrien donar en l’anterior situació (efecte polissó, dispersió de la responsabilitat, abandonament del treball, conflicte destructiu…).

Els germans Johnson van estudiar les diferents conductes negatives que es podien generar durant la pràctica d’activitats grupals, relacionant-les amb la presència o absència d’una sèrie de condicions i van arribar a la conclusió de que per tal d’evitar situacions negatives en el treball grupal era necessària la presència d’una sèrie de condicions mediadores, que constitueixen els 5 components essencials de l’aprenentatge cooperatiu.  Johnson i Johnson (1999) defineixen els següents:

– Interdependència positiva

– Responsabilitat individual i grupal

– Interacció estimuladora

– Habilitats personals i de grup

– Autoavaluació

Font: Carlos Velázquez 2010

Si estàs interessat en iniciar-te en l’aprenentatge cooperatiu a l’Educació Física et pot interessar començar llegint aquest llibre (que l’autor n’ha penjat el pdf).

Enllaç per descarregar-te el llibre

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s